Попереджений - значить озброєний

16.11.2015

Солодке — це особливе задоволення для більшості людей. Воно піднімає настрій, дає енергію і дарує посмішку. Але сьогодні дуже гостро стоїть питання того чи шкідливе вживання солодкого для нашого організму. І дуже часто ми чуємо відповідь: «Солодке дуже шкідливе», «Солодке дуже негативно впливає на наш організм», «Взагалі потрібно відмовитись від солодкого». Але чи це насправді так?

Так дійсно при надмірному споживанні солодкого в першу чергу воно негативно впливає на роботу підшлункової залози, оскільки після приймання солодкої їжі в крові завжди різко піднімається рівень глюкози і це спричиняє підвищене вироблення інсуліну. А з огляду на те, що вуглеводам властиве швидке засвоєння, то через короткий проміжок часу знову виникає бажання попоїсти. Постійні перевантаження підшлункової залози рано чи пізно призводять до виникнення цукрового діабету. До того ж збої в роботі цієї залози можуть привести до того, що недостатня кількість виділення ферментів з її допомогою, доведе і до порушення роботи кишечника, викликаючи здуття, коліти, запори чи інші хвороби. На цьому неприємний ланцюжок хвороб не закінчується, адже кишечник безпосередньо впливає на зовнішній вигляд шкіри, та може спричинити виникнення прищів, плям та інших недоліків. Підвищення глюкози може викликати і хвороби кровоносної системи. Цукор також впливає на зубну емаль, зменшуючи її товщину. Крім того, від солодкого поправляються, оскільки вуглеводи дуже швидко засвоюються.

Але найцікавіше те, що солодка насолода приносять не тільки шкоду, але і користь для організму. Звичайно ж, мова йде про вживання солодкого в розумних межах. Відмовлятися повністю від цього вуглеводу не можна.

Вже давно науково доведено, що люди, які не відмовляють собі в солоденькому, з віком виглядають молодше. Деякі продукти мають властивість підтримувати мозкову діяльність. В солодких продуктах знайшли серотонін рівень якого підвищує ендорфінів, які викликають відчуття насолоди. У народі речовина серотонін також ще називають "гормоном щастя".

Шматочок солодкого в середині робочого дня не буде зайвим — абсолютно точно. Адже клітини мозку харчуються виключно глюкозою, то вони дуже чутливі до її змісту в крові. А недостатнє живлення сірої речовини моментально відображається на її роботі. Однак не варто думати, що кількість в цьому випадку переходить в якість. Також солодке може зіграти роль своєрідного антиаперетиву, що заспокоює «вовчий» апетит. Якщо ви пропустили черговий прийом їжі, почніть їжу зі шматочку шоколаду, декількох цукерок, шматочка торту, морозива. Це прискорить насичення крові глюкозою, зменшить відчуття голоду та вбереже від переїдання.

Крім енергетики солоденьке дає швидкий позитивний психологічний ефект, піднімає настрій, дарує нехай хвилинну, але радість. Навіщо ж від нього відмовлятися взагалі, просто треба вибрати підходящі моменти для поїдання. Ось деякі типові випадки, коли солодке можна (і все ж помірно) є:

  • перед початком важкого робочого дня, вдома або на роботі: підняти собі настрій та зарядитися бадьорістю на перші години зовсім не завадить, а згорить все безслідно;
  • перед заняттями у фітнес-клубі, плаванням у басейні, ранкової пробіжкою: слід поповнити запас енергії;
  • після фізичних навантажень: а ось тепер витрачені калорії, якщо вони не були зайвими, слід швидко відновити;
  • в будь-яких стресових ситуаціях, в моменти сильних душевних переживань: психіка вимагає якихось позитивних емоцій.

 

Є гарна приказка: попереджений - значить озброєний! Вона відноситься і до нашого здоров'я. Пам'ятайте про золоту середину, і тоді вам не доведеться шкодувати про черговий з'їдений шматочок тортику або тістечка.