Історія та цікаві факти про торти

17.11.2015

Зі старовинного французького «десерт» (від дієслова desservir) перекладається як "прибирати зі столу", і сьогодні незмінно асоціюється з чимось солоденьким і смачненьким. Адже спочатку французи так називали все, що подавалося після основного блюда. Сир, фрукти, горіхи, ягоди, соки - такими були перші невигадливі десерти. Вперше цей термін стали вживати ще в XVI столітті, проте, широке поширення він отримав в XIX столітті, коли звичай закінчувати трапезу десертом став повсюдним.

Справа в тому, що до XIX століття цукор був рідкісним і дорогим задоволенням, і природно, що страви, до складу яких він входив, були прерогативою багатих людей. На Русі тростинний цукор з'явився у складі інших заморських товарів в XIII столітті. Основним кондитерським виробом Стародавньої Русі був медовий пряник. Свого часу пряник настільки увійшов у побут, що став не тільки ласощами, а й обов'язковим учасником обрядів і ритуалів. Пряники дарували за різними урочистих випадках на знак поваги і любові. При цьому ступінь поваги і любові достатньо часто ототожнювали з розміром пряника. Інші пряники-подарунки були настільки великі, що для їх доставки потрібно двоє саней. Якщо височіли інші подарунки, то їх клали на пряник. Звідси і виникла вираз "класти на пряник", що означає "робити подарунки. На весілля пекли особливий пряник, який різали на шматки і роздавали гостям в кінці весільного бенкету. Це означало, що гостям пора розходитися по домівках, чому такий пряник прозвали" розгінним ".

Сьогодні один з головних десертів вважається торт. Торт свята голова! Так, перефразувавши відомий вислів, можна коротко охарактеризувати сучасне ставлення до торта. Адже, якщо замислитися, то дійсно, яке торжество або ювілей обходиться без цього кулінарного шедевра? Дитина може уявити свій день народження без задування свічок на торті? Але й досі не має точних відомостей, коли і де була розпочата історія виготовлення тортів. Деякі кулінарні історики вважають, що перші торти, звичайно, не в сучасному розумінні, з'явилися в Італії.

Вчені-лінгвісти вважають, що слово торт при перекладі з італійської мови означає щось химерне і складне. Таку асоціацію слово викликало через великого розмаїття їстівних прикрас торта: квіти, зображення, орнаменти, фігурки. Існує й інша думка, вважають, що історія тортів розвивалася за іншим сценарієм. Всі знають про легендарних східні солодощі, які здатні навіть самого витонченого гурмана привести в захват своїм неповторним і незвичайним смаком.

Хто б що не говорив про історію виникнення тортів, але лідером моди на торти, безперечно, є Франція. Саме у Франції, в невеликих кафе і ресторанчиках, з'явилися на світ перші витвори кулінарного мистецтва однозначно зайняли важливе місце спочатку в душах і гастрономічних перевагах самих французів, а згодом і іноземців, так торти заслужили авторитет у всьому світі. Французькі кулінари і кондитери протягом багатьох століть демонстрували передові ідеї та тенденції в подачі і дизайні всіляких тортів. Не варто дивуватися, що саме у Франції народилися відомі назви тортів та інших ласощів, від однієї згадки про які течуть слинки - це безе і желе, карамель і бісквіт, і ще багато інших не менш апетитних слів.

І хоча батьківщиною сучасного торта можна вважати Францію, в кожній країні є свої традиції і свої рецепти приготування тортів.

Не менш цікава історія розвитку тортів в нашій країні. В Україні саме поняття торта не було. З давніх часів на території України випікали святкові короваї. Зрозуміло, повноцінним тортом його вважати не можна, але коровай представляв собою саму урочисту і ошатну здобну випічку. Весільний коровай випікали тільки у формі кола. Далекі предки вкладали в цей обряд своє особливе значення. Коло завжди було символом сонця, відповідно, означало здоров'я, щастя, світло і родючість.

Однак, незалежно від того, хто ж все-таки винайшов торт, в кожній країні склалися свої традиції і рецепти випічки цієї страви. Торти готують в особливих випадках, при цьому, кожен з них відрізняється формою і змістом. Багато курйозів і цікавих фактів пов'язано з тортами. Деякі з них навіть були зафіксовані і занесені в книгу Рекордів Гіннеса.

Найдорожчий торт у світі був продемонстрований на виставці в Токіо «Діаманти: чудо природи». Справа в тому, що торт дійсно був усипаний 233 діамантами. Ціна його склала 1,56 мільйона доларів. Творець торта зізнався, що на розробку було витрачено півроку, а для приготування - близько місяця.

Найдорожчий торт на весілля вартістю 20000000 доларів був створений кондитерами з Беверлі Хіллз. Звичайно, так само не обійшлося без діамантів, якими була усипана вся поверхня. До торту додавався загін охоронців, які стежили за збереженням цінностей.

Найстаріший торт - "Фруктовий торт", спечений більше 100 років тому, виявив на горищі свого будинку південноафриканський фермер. Знахідку навіть планують занесли до "Книги рекордів Гіннеса" як найстаріший торт у світі. За цей час торт абсолютно скам'янів і припав пилом, але при цьому повністю зберіг форму. Фахівці встановили, що хороше збереження вироби з тіста забезпечив підвищений вміст коньяку. Як з'ясувалося, кондитерський виріб було приготовлено до золотого весілля, на торті добре зберігся напис "6 квітня, 1852-1902". У той же час навряд чи вдасться з'ясувати, чому про тортик забули і залишили його на горищі.

Найвищий тортом вважається 100-ярусний торт заввишки майже 31 метр, приготований Бетою Корнелл в окрузі Шіавассі, штат Мічиган є найвищим тортом у світі.

Індійські пекарі спекли новорічний торт з 33 шарів, вагою 550 кг. і висотою майже 10 метрів.

Найбільшим тортом на сьогоднішній день вважається 59 тонний гігант, зроблений на честь святкування 100-річчя Лас-Вегаса. Торт готували 600 кухарів. Розміри солодкого шедевра склали 31 м завдовжки, 15 м шириною і 50 см заввишки. Друге місце в цій же номінації отримав торт, виготовлений кілька раніше в місті Фот Пейн на честь дня народження штату Алабами, і зроблений у формі його офіційних кордонів. Вага торта перевищує 58 тонн.

У Перу був виготовлений найдовший у світі святковий торт завдовжки 246 метрів. На виготовлення торта 300 кондитерів витратили півтонни цукру та яєць. Торт розділили на 15000 частин і пригощали всіх перуанських дітей, святкуючих в червні день народження.

Найменший торт був виготовлений швейцарцями. Ця крихітка перебувала на подушечці вказівного пальця.